Tudnivalók

Mikor válik a védett ismeret (know-how) valóban védett ismeretté?

Mikor válik a védett ismeret (know-how) valóban védett ismeretté?

2018-ban megjelent és hatályba lépett az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény, amely megteremtette a vállalatok számára a valós jogi feltételeit az üzleti szempontból valóban a titokvédelem kereteit között kezelendő szellemi alkotások védelméhez.

üzleti titok, szellemi alkotás, 2018. évi LIV. törvény

A know-how jelentése és tartalma

A know-how jelentése és tartalma

A know-how (gyakran hibásan, know how vagy knowhow formában írva) fogalmának és tartalmának magyarországi meghatározása jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Az ehhez szükséges feltételeket az üzleti titokra vonatkozó 2018. évi LIV. törvény teremtette meg.

know-how, know-how jelentése, know-how jogi definiciója

Miért érdemes a használatiminta-oltalomba befektetni?

Miért érdemes a használatiminta-oltalomba befektetni?

A használatiminta-oltalommal kapcsolatban sokszor fogalmazódik meg negatív értékítélet. Nincs értelme, mivel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala valójában nem folytat érdemi vizsgálatot az oltalom megadása során. Így jogérvényesítés esetén könnyen félresöpörhető.

használatiminta-oltalom, használatiminta-oltalom üzleti előnyei

A szabadalom és a szabadalmazás

A szabadalom és a szabadalmazás

A vállalatok üzleti célra irányuló innovációs tevékenységében sok esetben kiemelt szerepet kap a szabadalom, a szabadalmi oltalom megszerzése, a szabadalmazás. De vajon tényleg minden esetben a szabadalmi oltalom megszerzése a vállalatok által létrehozott szellemi alkotások üzleti hasznosításának optimális jogi eszköze? Melyek a legnagyobb kihívások a szabadalmi oltalom megszerzése esetén? Hogyan lehet ezeket a kihívásokat mérsékelni?

szabadalom, szabadalmazás, szabadalmi oltalom

A szabadalom és a szabadalomkutatás

A szabadalom és a szabadalomkutatás

A vállalati innovációs szakemberek szabadalmazással kapcsolatos gyakori kérdése, hogy vajon hogyan lehet a szabadalmazási eljárással kapcsolatban jelentkező kockázatokat csökkenteni? Válaszunk: A kockázatok csökkentésének leghatásosabb eszközei a szabadalmi lajstromokban folytatott kutatások.

szabadalom, szabadalomkutatás

A szabadalmi ügyvivőkről

A szabadalmi ügyvivőkről

A szellemi alkotásokkal összefüggő feladatok és eljárások lebonyolítása egyszerre természettudományos/műszaki és speciális jogi ismereteket is igényel. Így ezekben az eljárásokban az ügyfelek szakszerű képviseletét a szabadalmi ügyvivők látják el, akik egyszerre rendelkeznek mindkét területen a szükséges felsőfokú szakirányú végzettséggel és gyakorlattal.

szabadalmi ügyvivő, szabadalom, szellemi alkotás védelme, Szabadalmi Ügyvivői Kamara

Márka, védjegy vagy védjegyoltalom?

Márka, védjegy vagy védjegyoltalom?

Vajon melyik kifejezés helyes? Vajon melyik, mire való? Védjegynek nevezik azokat a megjelöléseket, amelyeket az áruk és a szolgáltatások kereskedelmi és üzleti forgalomban való megkülönböztetésére használnak. A hétköznapi nyelvhasználatban a védjegyre sokszor márkaként hivatkoznak.

védjegy, márka, védjegyoltalom, iparjogvédelem

A szoftver védelme: szoftverszabadalom?

A szoftver védelme: szoftverszabadalom?

Az informatikai eszközök alkalmazása hétköznapi részévé vált a vállalatok, a vállalkozások innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységnek, ezért egyre gyakoribb kérdésként merül fel a vállalati gyakorlatban, hogy hogyan lehet a szoftvereket jogi védelem alá helyezni.

Szoftverek jogi védelme, szoftverszabadalom, műnyilvántartás, szerzői jog

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu