Munkavállaló találmányának hasznosítása, értéke

Ügyfelünk munkavállalója olyan találmányt hozott létre ügyfelünk eszközeinek felhasználásával a munkaideje alatt, amely ugyan nem illeszkedett közvetlenül ügyfelünk tevékenységi körébe, de megfelelő alapot nyújthatott üzleti tevékenysége új piaci területre történő kiterjesztésére. Ügyfelünk korábban nem folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. Így tanácstalan volt a létrejött szellemi alkotás tulajdonviszonyának, díjazásának, iparjogvédelmi kezelésének rendezésével kapcsolatban.

Iparjogvédelmi tanácsadás munkavállalói találmányhoz

Eset leírása: Ügyfelünk munkavállalója olyan találmányt hozott létre ügyfelünk eszközeinek felhasználásával a munkaideje alatt, amely ugyan nem illeszkedett közvetlenül ügyfelünk tevékenységi körébe, de megfelelő alapot nyújthatott üzleti tevékenysége új piaci területre történő kiterjesztésére. Ügyfelünk korábban nem folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. Így tanácstalan volt a létrejött szellemi alkotás tulajdonviszonyának, díjazásának, iparjogvédelmi kezelésének rendezésével kapcsolatban.

Feladat: Megvizsgáltuk a találmány létrejöttének körülményeit, a feltaláló munkaviszonyának szabályozását. Bár a megfelelő szabályozás nem állt rendelkezésre, egyértelművé vált, hogy a létrehozott szellemi alkotás szolgálati találmánynak tekinthető. A hiányzó szabályozást kidolgoztuk, és segítettünk ügyfelünk. mint munkaadó, és a feltaláló, mint munkavállaló közötti találmány díjszerződés létrehozásában. Kutatás lebonyolítását javasoltuk a találmány tárgyával kapcsolatban, majd a kutatási jelentés elemzését követően szabadalmi bejelentés benyújtását javasoltuk.

Eredmény: Ügyfelünk rendezni tudta a találmánnyal kapcsolatos tulajdon- és munkajogi kérdéseket, ezért meg tudta kezdeni a találmány hasznosítását. A tárgyban megszerzett magyar szabadalmi oltalom megfelelő védelmet nyújtott a találmány szerinti termék versenyképességének megőrzésében, a piacra lépés időszakában.

Kapcsolódó, ígénybevett iparjogvédelmi szolgáltatások

Iparjogvédelmi és szerzői jogi tanácsadás
Iparjogvédelmi és szerzői jogi konzultáció szellemi alkotások üzleti hasznosításával kapcsolatos kérdésekben.

iparjogvédelem

szerzői jogvédelem

iparjogvédelmi tanácsadás

munkavállaló találmányának hasznosítása

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu