Miért érdemes a használatiminta-oltalomba befektetni?

A használatiminta-oltalommal kapcsolatban sokszor fogalmazódik meg negatív értékítélet. Nincs értelme, mivel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala valójában nem folytat érdemi vizsgálatot az oltalom megadása során. Így jogérvényesítés esetén könnyen félresöpörhető.

A használatiminta-oltalommal kapcsolatban sokszor fogalmazódik meg negatív értékítélet. Nincs értelme, mivel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala valójában nem folytat érdemi vizsgálatot az oltalom megadása során. Így jogérvényesítés esetén könnyen félresöpörhető.

használatiminta-oltalom üzleti előnyei

A gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a kritikák nem megalapozottak. A használati mintákkal kapcsolatos eljárási rend is lehetővé teszi érdemi vizsgálat lefolytatását, amennyiben a bejelentő kéri. Így amennyiben a használati mintaoltalom üzleti hasznosítása igényli, akkor ehhez az oltalmi formához is kapcsolható olyan hivatalos vizsgálati eredmény, amely alátámasztja az érdemi feltételek, az újdonság és a feltalálói lépés meglétét.

Használatiminta-oltalom üzleti előnyei

A gyakorlat szempontjából a bevezetőben leírtak mellet a használatiminta-oltalom üzleti szempontból is megfontolandó igazi előnyei az alábbiak.

  • Lehetőséget ad a feltalálói tevékenységet nem igénylő, de ugyanakkor nem kézenfekvő vállalati innovációs eredmények jogi szempontból szabályozott, a jogérvényesítés rendszerében is jól alkalmazható védelmére. A használat és a hasznosítás szempontjából ugyanis a szabadalmi oltalommal azonos tartalmú oltalmat ad a jogosultnak.
  • Megszerzése nem igényel bonyolult dokumentációt, és az oltalom megszerezéséhez vezető hivatali eljárási rend is egyszerű. 
  • Gyorsan és kis költséggel megszerezhető, és szintén kis költséggel fenntartható oltalmi forma. Ez pedig kifejezetten vonzó jogi eszközzé teszi a vállalati szellemivagyon-gazdálkodás körében. 
  • Bár nincs egységes nemzetközi egyezményi háttere, mégis a hazai vállalkozások export tevékenysége szempontjából meghatározó külföldi piacok jelentős részén elismert, és jól érvényesíthető oltalmi forma. Elsőbbsége pedig kiterjeszthető, a magyar bejelentésre alapozva.

A használatiminta-oltalom jogi előnye

Végül a jogérvényesítés valósága: Könnyebben mondani, mint megtenni. Ahhoz, hogy bárki érdemben fellépjen egy érvényes használatiminta-oltalommal szemben, megsemmisítési eljárást kell indítania. Ez megalapozott előkészítést, jogi képviselőt, hivatali eljárást, és ennek megfelelő befektetését igényel. Tapasztalatok szerint az ellenérdekű felek jelentős része nem tudja biztosítani az ehhez szükséges feltételeket, ezért egy bitorlási ügyben inkább a megállapodásra törekszik. Ehhez pedig ez oltalmi forma is megfelelő, a szabadalmi oltalommal azonos feltételek kínál: használatba adható, átruházható. Népszerűsége ezért töretlenül növekszik. Egyszerűsége, gyorsasága és alacsony költségigénye miatt sokan a jövő legperspektivikusabb iparjogvédelmi eszközének tekintik. 

Forduljon hozzánk bizalommal, ha szeretne többet megtudni erről az oltalmi formáról, vagy szeretne használatiminta-oltalmat szerezni!
 

használatiminta-oltalom

használatiminta-oltalom üzleti előnyei

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu