Iparjogvédelmi és szerzői jogi tanácsadás

Szakértő segítségével csökkentse az üzleti kockázatot és a veszteséget!

Iparjogvédelmi és szerzői jogi tanácsadás

Funkciója: Iparjogvédelmi és szerzői jogi konzultáció szellemi alkotások vállalati gazdálkodást érintő és üzleti hasznosításával kapcsolatos kérdésekben.

Miért szükséges: A szellemi alkotások sajátos jószágok, amelyek kezelése iparjogvédelmi vagy szerzői jogi eszközök igénybevételét is igényelheti a vállalati gazdálkodás és/vagy az üzleti tevékenység körében. A tapasztalat, hogy ez a szaktudás nem áll rendelkezésre házon belül. Így a problémák valódi felmérése, a megoldások kidolgozása és megvalósítása többnyire külső segítséggel lehetséges.

Tartalma

  • Konzultáció az érintett ügy feltárására és részletei megismerésére
  • Releváns adatforrások feltárása, dokumentumok összegyűjtése
  • Elemzés, javaslattétel a megoldásra
  • Közreműködés a megoldás gyakorlati megvalósításában

Esettanulmány

Eset leírása: Ügyfelünk munkavállalója olyan találmányt hozott létre ügyfelünk eszközeinek felhasználásával a munkaideje alatt, amely ugyan nem illeszkedett közvetlenül ügyfelünk tevékenységi körébe, de megfelelő alapot nyújthatott üzleti tevékenysége új piaci területre történő kiterjesztésére. Ügyfelünk korábban nem folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. Így tanácstalan volt a létrejött szellemi alkotás tulajdonviszonyának, díjazásának, iparjogvédelmi kezelésének rendezésével kapcsolatban.

Feladat: Megvizsgáltuk a találmány létrejöttének körülményeit, a feltaláló munkaviszonyának szabályozását. Bár a megfelelő szabályozás nem állt rendelkezésre, egyértelművé vált, hogy a létrehozott szellemi alkotás szolgálati találmánynak tekinthető. A hiányzó szabályozást kidolgoztuk, és segítettünk ügyfelünk. mint munkaadó, és a feltaláló, mint munkavállaló közötti találmány díjszerződés létrehozásában. Kutatás lebonyolítását javasoltuk a találmány tárgyával kapcsolatban, majd a kutatási jelentés elemzését követően szabadalmi bejelentés benyújtását javasoltuk.

Eredmény: Ügyfelünk rendezni tudta a találmánnyal kapcsolatos tulajdon- és munkajogi kérdéseket, ezért meg tudta kezdeni a találmány hasznosítását. A tárgyban megszerzett magyar szabadalmi oltalom megfelelő védelmet nyújtott a találmány szerinti termék versenyképességének megőrzésében, a piacra lépés időszakában.

 

További kérdése van? Lépjen kapcsolatba velünk!

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu