Iparjogvédelmi bejelentések elkészítése

Biztosítsa az üzleti hasznosításnak is megfelelő védelmet!

Iparjogvédelmi bejelentések elkészítése

Funkciója: A magyar és a nemzetközi szerzői jogi és iparjogvédelmi eljárások megindításához szükséges szakszerű beadványok elkészítése: szabadalmi bejelentés, használati mintaoltalmi bejelentés, védjegybejelentés, formatervezési mintaoltalmi bejelentés.

Miért szükséges: A magyar és a nemzetközi szerzői jogi és iparjogvédelmi eljárások jellemzője, hogy lebonyolításukhoz jogszabályok által előírt formai és tartalmi feltételeknek megfelelő beadványok (pl. szabadalmi leírás, védjegy bejelentés, árujegyzék, stb.) elkészítése szükséges. A beadványok elkészítése szakirányú tudást, és több területen (pl. szabadalmi vagy használati mintaoltalmi igénypontok) nagy gyakorlatot igényel ahhoz, hogy valóban a szellemi alkotás versenyelőnyt biztosító tartalmának, és a tervezett üzleti hasznosításnak megfelelő védelem kerüljön kialakításra. A magyar és a nemzetközi szerzői és iparjogvédelmi eljárások hatékonyan csak ezekre a beadványokra alapozva folytathatók le.

Tartalma

  • A szellemi alkotás lényegi elemeire vonatkozó célirányos érdemi dokumentáció elkészítése, a lehetséges és a tervezett iparjogvédelmi oltalmi formának, valamint a tervezett üzleti hasznosításnak megfelelően.
  • A korábbi és a közelálló jogokra irányuló kutatás lefolytatása, a védeni kívánt oltalmi kör pontosítása céljából. Kutatási jelentések készítése.
  • A szellemi alkotásra lényegi elemeire vonatkozó érdemi dokumentáció módosítása a kutatási jelentés alapján, szükséges esetben.
  • A szabályszerű magyar és/vagy külföldi iparjogvédelmi bejelentéshez szükséges érdemi dokumentáció és mellékleteinek elkészítése: szabadalmi bejelentés, használati mintaoltalmi bejelentés, védjegybejelentés, formatervezési mintaoltalmi bejelentés

Esettanulmány

Eset leírása: Fémmegmunkáló szerszámok gyártására szakosodott ügyfelünk egyik megrendelése teljesítése során kifejlesztett egy új és egyedi szerszámbetét konstrukciót. A betétkonstrukció kialakítása lehetővé tette nagy vastagságú lemezek hidegsajtolással történő megmunkálását, olyan módon, ahogyan az korábban nem volt lehetséges. A konstrukció egyedi műszaki megoldása hosszú élettartamot biztosított a betétnek, ezért jelentős mértékben csökkentette a szerszámok karbantartási igényét. Ügyfelünk 5 évre becsülte a betétkonstrukció alapját képező szellemi alkotás kedvező piaci hasznosíthatóságát biztosító hasznos élettartalmát. Így erre az időszakra kívánt a betétkonstrukció alapján képező szellemi alkotásra célirányos és költséghatékony jogi védelmet kialakítani.

Feladat: A várható hasznos élettartam, és a betétkonstrukció alapját képező szellemi alkotás jellege alapján használati mintaoltalom megszerzését javasoltuk ügyfelünknek. A betétkonstrukció lényegei elemeit tartalmazó műszaki dokumentáció felhasználásával elkészítettük a használati mintaoltalmi leírás első verzióját. Erre alapozva újdonságkutatást végeztünk. A kutatási eredmények felhasználásával módosítottuk a használati mintaoltalmi leírás tartalmát, és elkészítettük a magyar használati mintaoltalmi eljárás elindításához szükséges bejelentési dokumentációt.

Eredmény: Ügyfelünk bejelentése eredményes volt, ezért magyar használati mintaoltalmat szerzett a betétkonstrukcióra. Ezt követően 5 évig tudta a potenciális versenytársak kizárásával alkalmazni a betétkonstrukciót az általa gyártott szerszámokban. A magyar használati mintaoltalom jó versenyelőnyt biztosított számára, mivel a konstrukció szerinti betéttel gyártott szerszámok alacsony karbantartási igényük mellett is hosszú élettartamúnak bizonyultak.

 

További kérdése van? Lépjen kapcsolatba velünk!

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu