Egyedi szerszámkonstrukció iparjogvédelmi bejelentése

Fémmegmunkáló szerszámok gyártására szakosodott ügyfelünk egyik megrendelése teljesítése során kifejlesztett egy új és egyedi szerszámbetét konstrukciót. A betétkonstrukció kialakítása lehetővé tette nagy vastagságú lemezek hidegsajtolással történő megmunkálását, olyan módon, ahogyan az korábban nem volt lehetséges. A konstrukció egyedi műszaki megoldása hosszú élettartamot biztosított a betétnek, ezért jelentős mértékben csökkentette a szerszámok karbantartási igényét.

Szerszámkonstrukció fejlesztés jogi védelme

Eset leírása: Fémmegmunkáló szerszámok gyártására szakosodott ügyfelünk egyik megrendelése teljesítése során kifejlesztett egy új és egyedi szerszámbetét konstrukciót. A betétkonstrukció kialakítása lehetővé tette nagy vastagságú lemezek hidegsajtolással történő megmunkálását, olyan módon, ahogyan az korábban nem volt lehetséges. A konstrukció egyedi műszaki megoldása hosszú élettartamot biztosított a betétnek, ezért jelentős mértékben csökkentette a szerszámok karbantartási igényét. Ügyfelünk 5 évre becsülte a betétkonstrukció alapját képező szellemi alkotás kedvező piaci hasznosíthatóságát biztosító hasznos élettartalmát. Így erre az időszakra kívánt a betétkonstrukció alapján képező szellemi alkotásra célirányos és költséghatékony jogi védelmet kialakítani.

Feladat: A várható hasznos élettartam, és a betétkonstrukció alapját képező szellemi alkotás jellege alapján használati mintaoltalom megszerzését javasoltuk ügyfelünknek. A betétkonstrukció lényegei elemeit tartalmazó műszaki dokumentáció felhasználásával elkészítettük a használati mintaoltalmi leírás első verzióját. Erre alapozva újdonságkutatást végeztünk. A kutatási eredmények felhasználásával módosítottuk a használati mintaoltalmi leírás tartalmát, és elkészítettük a magyar használati mintaoltalmi eljárás elindításához szükséges bejelentési dokumentációt.

Eredmény: Ügyfelünk bejelentése eredményes volt, ezért magyar használati mintaoltalmat szerzett a betétkonstrukcióra. Ezt követően 5 évig tudta a potenciális versenytársak kizárásával alkalmazni a betétkonstrukciót az általa gyártott szerszámokban. A magyar használati mintaoltalom jó versenyelőnyt biztosított számára, mivel a konstrukció szerinti betéttel gyártott szerszámok alacsony karbantartási igényük mellett is hosszú élettartamúnak bizonyultak.

Kapcsolódó, ígénybevett iparjogvédelmi szolgáltatások

Iparjogvédelmi bejelentések elkészítése
Szabadalmi bejelentés, használati mintaoltalmi bejelentés, védjegybejelentés, formatervezési mintaoltalmi bejelentés.

szellemi alkotás

iparjogvédelem

szerzői jogvédelem

iparjogvédelmi bejelentés

fémmegmunkáló szerszám

Kiss János József • 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. • Telefon: (+36 1) 302 4443 • E-mail: kiss.janos.jozsef@kjj.hu